Afscheid nemen en loslaten van geliefden. Momenten in een mensenleven die veel impact hebben. Kunst kan bijdragen het verlies te verwerken en/of te verzachten. Jaarlijks bij het project Allerzielen gedenken we te vroeg overleden kinderen. In 2020 en 2021 de coronaperiode.

uit 2010 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Waarin zie ik je terug?

2023

symbolen die ons herinneren

Erbij zijn wij

2022

Gedenkplaten om namen te schrijven van te vroeg overleden kinderen. Zo blijven we hun naam noemen

Levensboom

2022

Gedenkplaten om namen te schrijven van te vroeg overleden kinderen. Zo blijven we hun naam noemen..

Stilstaan

2021

Te vroeg overleden kinderen gedenken door jaarlijks hun namen te schrijven. Stilstaan  durven voelen ik mis je trots liefde in ons hart voor altijd!

Aandacht voor elkaar

2020

Een tijdelijk herdenkingsmonument om de coronaperiode te gedenken. Interactief. Mensen wordt gevraagd een hart te maken met daarop hun impressie van de coronatijd.  Ik heb de gedenkplekken gemaakt samen met collega kunstenaar Gea Korpel. Gea realiseerde in Bergen op Zoom een Blote voetenpad. De materialen staan symbool aan de emoties die mensen ervaren in deze periode. In Roosendaal heb ik gekozen voor een Mandala. De term Mandala betekent letterlijk ‘magische cirkel’. In oosterse wijsheden verwijst een Mandala naar inspiratie en innerlijke verrijking. Een Mandala kent geen einde of begin. In elke Mandala worden andere symbolen verwerkt. Het hart van deze Mandala vormen de zon en de maan die staan voor licht en donker, het mannelijke en het vrouwelijke. Beide onlosmakelijk verbonden met het leven en ons mensen. Dit werk symboliseertvoor mij het zoeken naar balans in ons leven en in deze coronaperiode.   De gedenkplekken zijn op de twee locaties van crematoria Zoom- en Zegestede dagelijks te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur..   

Uit het dal naar de toekomst

2019

Herdenken van te vroeg overleden kinderen 2019. Textiel en tekst. Allerzielen begraafplaats Zoomvliet - Bergen op Zoom, Zeggestede - Roosendaal en Wereld Lichtjesdag Bergen op Zoom.  

Jouw broer is een sterretje

2018

Tweeluik voor Allerzielen 2018 Rituelen helen - thema 'Stilte'. 

You will be in my heart

2018

Tweeluik voor Allerzelen 2018 thema Stilte. 

Je hoort bij ons

2017

Allerzielen 2017 Rituelen helen; Je hoort bij ons

Je hoort bij ons - Lente

2016

Ouders schreven de naam van hun overleden kind. We blijven de naam noemen. Deel 1  van een vierluik 'De vier jaargetijden' voor Allerzielen 2016‚Äč     

Altijd in ons hart - Zomer

2016

Ouders schreven de naam van hun overleden kind. We blijven de naam noemen. Deel 2 van een vierluik 'De vier jaargetijden'voor Allerzielen 2016.

Trots op jou - Herfst

2016

Ouders schreven de naam van hun overleden kind. We blijven de naam noemen. Deel 3  van een vierluik 'De vier jaargetijden' voor Allerzielen 2016  

Mooi - Winter

2016

Ouders schreven de naam van hun overleden kind. We blijven de naam noemen. Deel 4 van het vierluik De vier jaargetijden voor Alerzielen 2016

Je hoort bij ons III

2015

Allerzielen 2015 installatie. Begraafplaatsen Roosendaal en Bergen op zoom. We gedenken de overleden kinderen en schrijven hun naam zodat we die blijven noemen.

Een hand van licht

2012

Bezoekers aan de herdenkingsbijeenkomsten Allerzielen 2012 schreven de namen van overleden kinderen in de hand. Hun namen blijven we noemen. (3/4 nov. 2012).

We blijven je naam noemen

2010

Project Allerzielen.NU van CKB West Brabant en Schatten van Brabant, 29 oktober 2010  op  begraafplaats Zegestede te Roosendaal.Bij dit project heb ik samengewerkt met Nicole Linders. Samen hebben we gesproken met enkele ouders van overleden zuigelingen. De ouders deelden met ons hun verhaal en wij hebben van daaruit het kunstproject verder vorm gegeven. De teksten zijn citaten van de ouders uit de gesprekken. De namen zijn van de zuigelingen en andere te vroeg overleden kinderen. De regenboog verbindt de drie kinderhofjes op de begraafplaats in Roosendaal en komt uit bij het meest recente kinderhofje. Op die plaats hebben we de sculptuur weggezet, met statafels en koffie, thee en Gijskoeken, muziek en licht.